«Οι σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας θα ενισχυθούν»

Την πεποίθηση ότι η ελληνοβρετανική συνεργασία στη μετά Brexit εποχή θα γίνει ακόμη στενότερη εξέφρασε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Ελλάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων Αλμπέρτο Κόστα.

 

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα ενισχυθούν» τόνισε ο βουλευτής των Συντηρητικών, κάνοντας ειδική μνεία στο μνημόνιο κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βρετανίας, το οποίο συνυπέγραψε πριν από έναν χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την τότε ομόλογό του (μετέπειτα πρωθυπουργό) Λιζ Τρας. «Το μνημόνιο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι το θεμέλιο επάνω στο οποίο θα χτίσουμε τη σχέση μας. Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Τώρα, πρέπει να καλλιεργήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας για να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της συμφωνίας που υπογράψαμε θα γίνουν αντιληπτά τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο φιλέλληνας βουλευτής.

Την περασμένη Τρίτη η Διακομματική Ομάδα για την Ελλάδα (APPG Greece) διοργάνωσε στη βρετανική Βουλή μια μεγάλη δεξίωση προς τιμήν της χώρας μας, στην οποία μίλησαν, μεταξύ άλλων, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένι Μόρνταντ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαρκ Σπένσερ, ο υφυπουργός Πολιτισμού, λόρδος Πάρκινσον, και ο σκιώδης υφυπουργός Ευρώπης Στίβεν Ντάουτι.

«Η εκδήλωση αυτή υπογράμμισε την καλή θέληση για συνεργασία που επιδεικνύεται μεταξύ του βρετανικού κοινοβουλίου και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ηταν αξιοσημείωτο ότι οι υπουργοί που μίλησαν αναφέρθηκαν στο μνημόνιο διμερούς συνεργασίας, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Αλίσια Κερνς θα εξετάσει την προοπτική δημιουργίας περαιτέρω δεσμών» σημείωσε ο Κόστα. Στη δεξίωση μίλησε και ο έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο Ιωάννης Ραπτάκης, παρουσία πλήθους βρετανών βουλευτών και εκπροσώπων της ελληνικής Διασποράς.

Ο 51χρονος Κόστα, ο οποίος είναι παιδί ιταλών μεταναστών και έχει παντρευτεί Ελληνίδα (από τα Ψαχνά), αναφέρθηκε στο όραμά του για την ουσιαστική σύσφιγξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων.

«Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Εμείς προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως πλατφόρμα για να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Διοργανώνουμε συναντήσεις, συζητήσεις, γεύματα και άλλες εκδηλώσεις και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις από τη Βρετανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα. Οχι μόνο στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και στον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση».

«Ο Σούνακ ένωσε το κόμμα»

Ο Κόστα αναφέρθηκε και στην αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας του. «Ο Ρίσι Σούνακ κατάφερε να ενώσει το κόμμα. Η προηγούμενη αρχηγός μας (σ.σ. η Τρας) δυστυχώς βρήκε δυσκολίες με τις αγορές και με τις πολιτικές της.

Το Συντηρητικό Κόμμα αντέδρασε αστραπιαία. Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των αγορών και στις ανάγκες του λαού και επιλέξαμε έναν νέο πρωθυπουργό. Είμαι σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τον βρετανικό λαό, ο οποίος – σε δύο χρόνια που θα έχουμε εκλογές – θα αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να επαναφέρει τη Βρετανία σε καλή κατάσταση».

 

Generated by Feedzy