«Μήνυμα στην Ελλάδα η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία»

Με εντολή του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία -ως αντίποινα για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή- που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 31 άτομα, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, καταστράφηκαν 89 στόχοι, ανάμεσά τους καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών.

Συγκεκριμένα, επλήγησαν οι περιοχές Kαντίλ, Aσός και Χακούρκ στο Ιράκ, όπως επίσης και το Κομπάνι, Ταλ Ριφάτ, Τσιζίρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. οι Κούρδοι μαχητές) βρίσκονται ανάμεσα στους στόχους που εξουδετερώθηκαν».

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde TSK Komuta Kademesi ile gittiği Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinde, terör hedeflerinin imhasını anbean takip etti ve talimatlar verdi.https://t.co/nliSmpT1p9#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/aFQDksLM65

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 20, 2022

Τα αεροπορικά χτυπήματα έγιναν κατά θέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Η αεροπορική αυτή επίθεση έρχεται ως αντίποινα για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή, για την οποία η Άγκυρα έχει κατηγορήσει ανοιχτά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), παρά το γεγονός ότι τόσο αυτό όσο και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinde aldığı son brifingin ardından, «Şu andan itibaren Pençe Kılıç Harekâtı’nı başlatıyoruz.» dedi ve uçaklar terör yuvalarını yerle bir etmek için üslerinden havalandı.https://t.co/nliSmpStzB#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/3WRcWaz5qC

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 20, 2022

«Η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα»

Λίγες ώρες μετά την επιχείρηση, πολεμοχαρείς αναλυτές και ΜΜΕ στην Τουρκία έσπευσαν να σημειώσουν ότι η επιχείρηση αυτή στέλνει μήνυμα και προς την Ελλάδα.

«Η αεροπορική επιχείρηση είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι γεγονός» αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη τον ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, Αμπντουλάχ Αγάρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Αντίστοιχα, αιχμές φαίνεται να αφήνει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η φράση ‘μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά’ είναι η έκφραση αποφασιστικότητας του προέδρου μας. Αυτή η επιχείρηση που διεξάγεται σε μεγάλη κλίμακα και με υψηλή ικανότητα, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν σε αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους κατά της χώρας μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Cumhurbaşkanımızın “bir gece ansızın gelebiliriz” sözü kesin kararlılığımızın ifadesidir.

Çok geniş çaplı ve yüksek kabiliyetle icra edilen bu harekat Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkemize göz dikenlere her hal ve şart altında cevap vereceğini tüm dünyaya gösteriyor.#PenceKılıc

— Ömer Çelik (@omerrcelik) November 20, 2022

Generated by Feedzy