Καταληψίες διαμένουν σε έπαυλη ρώσου ολιγάρχη… με τις ευχές του δικαστηρίου

Μια ομάδα καταληψιών που ζει στην έπαυλη ενός επιφανή ρώσου επιχειρηματία στο Άμστερνταμ μπορεί να παραμείνει εκεί, σύμφωνα με την απόφαση δικαστηρίου της πόλης που έκρινε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος το κτίριο να μένει άδειο.

Ιδιοκτήτης της κατοικίας είναι ο Αρκάντι Βολόζ, ιδρυτής της Yandex, ενός τεχνολογικού κολοσσού που κυριαρχεί στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αναζήτησης ταξί σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ο Βολόζ βρισκόταν στη θέση του επικεφαλής της εταιρείας, μέχρι που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από αυτή μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ τόσο στη Yandex όσο και στον ίδιο, με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν την καμπάνια παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου.

Ο Βολόζ κατέχει ευρωπαϊκό διαβατήριο Μάλτας, όμως δεν του επιτρέπεται η είσοδος στην επικράτεια της Ένωσης εξαιτίας των κυρώσεων, ενώ δεν έχει το δικαίωμα να μισθώσει ή να πουλήσει το σπίτι του βγάζοντας κέρδος, πράγμα που επεσήμανε το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση της κατάληψης.

Breaking doors:
Pand van Russische oligarch gekraakt in de Vossiusstraat in Amsterdam Zuid. pic.twitter.com/vrDHBgUhkB

— Gert Jan Bakker (@isgoedhoor) October 31, 2022

Κατάληψη στον ακριβότερο δρόμο του Άμστερνταμ

Οι καταληψίες μετακόμισαν στην έπαυλή του τον περασμένο μήνα. Το οίκημα βρίσκεται σε έναν ακριβό δρόμο στη νότια πλευρά της ολλανδικής πρωτεύουσας και έχει θέα στο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Η μέση τιμή ενός σπιτιού στη συγκεκριμένη οδό κυμαίνεται στα $1,6 εκατ., σύμφωνα με ολλανδικό ιστότοπο real estate που καταγράφει τις διακυμάνσεις των τιμών.

Ένας από τους λόγους που ο Βολόζ επιθυμούσε την έξωση των καταληψιών, ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος και η οικογένειά του συνήθιζαν να διαμένουν ενίοτε στο συγκεκριμένο σπίτι, σύμφωνα με την απόφαση. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η ανακαίνιση του χώρου, που είχε ξεκινήσει το 2019, βρισκόταν σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Δεδομένων των ευρωπαϊκών κυρώσεων και από τη στιγμή που δεν ήταν πλέον επικεφαλής της Yandex, που διαθέτει γραφεία στο Άμστερνταμ, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε κανένα λόγο να επισκεφθεί την πόλη.

Αν και η εισβολή και η κατάληψη κτιρίων τιμωρούνται από το ολλανδικό δίκαιο, «δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κατοικία», ανέφερε η απόφαση.

Ο Βολόζ σκοπεύει να ασκήσει έφεση, σύμφωνα με τον δικηγόρο του που μίλησε στον Guardian.

«Ενάντια στον Πόλεμο και τον Καπιταλισμό»

Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τη στεγαστική πολιτική του Άμστερνταμ. «Οι καταληψίες θεωρούν πως είναι άδικο οι εκατομμυριούχοι, όπως ο Βολόζ, να χρησιμοποιούν ολλανδικά σπίτια για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο δικός τους συνήγορος στην εφημερίδα Het Parool του Άμστερνταμ.

Έξω από το οίκημα έχουν κρεμαστεί μπάνερ, ορισμένα εκ των οποίων αναγράφουν στα αγγλικά «Ενάντια στον Πόλεμο και τον Καπιταλισμό».

Πηγή: New York Times

Generated by Feedzy