Κιβωτός του Κόσμου: Τι συνέβη με τα μισθωμένα ακίνητα στη Χίο – «Δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα»

Οι περίεργες επενδύσεις της Κιβωτού του Κόσμου, στη Χίο, έρχονται στο προσκήνιο, στο φόντο των ελέγχων της οικονομικής αστυνομίας στη δομή του νησιού.

Το ιστορικό της ενοικίασης των εγκαταστάσεων της δομής, στην περιοχή του Αίπους, στη Χίο αποκαλύπτει άλλη μια πτυχή της δραστηριότητας της οργάνωσης, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας, έχουν μπει στο στόχαστρο, αφού τα ποσά που ακούγονται για τις δωρεές και τις χορηγίες, είναι τεράστια.

Ο πρώην δήμαρχος Χίου είναι αποκαλυπτικός, της πρακτικής που ακολουθούσε η ηγεσία της Κιβωτού, η οποία από κάποια στιγμή και μετά «δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα», και δεν πλήρωνε τα χρήματα που είχαν οριστεί για την ενοικίαση των εγκαταστάσεων: «Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον Δήμο της Χίου».

Διαβάστε επίσης: Κιβωτός του κόσμου: Πέντε «βόμβες» εθελόντριας για τις τιμωρίες των παιδιών

«Η Κιβωτός δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα»

Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Χίου, Μάρκο Μεννή η Κιβωτός δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα:

«Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου το 2013 και το 2014 υπογράψαμε εγώ με την πρεσβυτέρα το συμβόλαιο για την παραχώρηση για 20 χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σπιτάκια, τα διαμερίσματα και τα μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες κλπ στην Κιβωτό του Κόσμου. Αυτό το έργο είχε ξεκινήσει το 1990 με βάση το νόμο 1262 του ‘82. Είχαν εργαστεί εκατοντάδες δημότες με εθελοντική εργασία στα πράσινα Σαββατοκύριακα που είχαμε καθιερώσει τότε και το 1999 το έργο ολοκληρώθηκε».

Όπως είπε στην ΕΡΤ: «Ξοδεύτηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2004 και το 2004 είχαμε φιλοξενήσει μάλιστα και την εθνική ομάδα του πόλο Ανδρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Η διαπραγμάτευση με τον πατέρα Αντώνιο

Όπως σημείωσε, ο κ. Μεννής: «Στη συνέχεια με πλησίασε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Νύχτας. Μας ζήτησε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τον πατέρα Αντώνιο και πράγματι, έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός.

Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που είχε δώσει και το δάνειο. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια».

«Η Κιβωτός αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο»

»»Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο με αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ.

Εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ», λέει ο πρώην δήμαρχος σημειώνοντας πως ο δήμος, χωρίς να εισπράττει κανένα δάνειο,  «έπρεπε να πληρώσουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Όπως εξήγησε ο πρώην Δήμαρχος Χίου προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, και τελικά έλαβε ένα εξώδικο από την Κιβωτό.

Τα συμβόλαια με την πρεσβυτέρα – Η άρνηση της ίδιας και του πατέρα Αντωνίου να μιλήσουν με τον δήμαρχο

«Η πρώτη αντίδραση δικιά μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο.

Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο πάτερ Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, με τους οποίους βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο αρνούνταν να καταβάλουν το ενοίκιο, ο κ. Μεννής είπε, σύμφωνα με την ertnews, ότι «το μόνο που μετέφεραν ήταν ότι ο πάτερ Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον Δήμο της Χίου».

Generated by Feedzy