Μητσοτάκης: Μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται. Η λέξη-κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ότι θα δράσει», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, καθώς είναι σύνθετο και απαιτεί ένα συνολικό όσο και οριζόντιο σχεδιασμό, ήτοι την εμπλοκή διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών».

Και προσέθεσε ότι «μιλάμε για μία προσπάθεια που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όσο υπάρχουν εγκλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, τόσο πολίτες και κοινωνία θα πρέπει να αγρυπνούν».

«Τελευταίο όπλο στον αγώνα το panic button»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τονίζοντας ότι η βαριά σωματική βλάβη και η μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία επισύρουν πλέον ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια, ενώ η εμπορία ανθρώπων μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Επισήμανε ότι «επιτέλους, σήμερα, έχει ποινικοποιηθεί ένα νέο έγκλημα, όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία», ενώ υπενθύμισε ότι η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως έχουν γίνει τολμηρά βήματα και στον τομέα της εξιχνίασης και δίωξης των εν λόγω εγκλημάτων.

«Τελευταίο όπλο σε αυτό τον αγώνα είναι το panic button, που επιτρέπει στις γυναίκες να ενημερώνουν μέσω του κινητού τους και με  ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να γνωρίζει την τοποθεσία του περιστατικού άσκησης βίας σε βάρος κάποιας γυναίκας», τόνισε ο πρωθυπουργός, που χαιρέτισε την σπουδαία, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά που κάνει η γραμμή συμπαράστασης 15900.

Generated by Feedzy