Επιστρέφουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Για δεύτερη φορά κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ή τουλάχιστον έτσι ακούστηκε – κάνοντας πολλούς να εκτιμήσουν, μάλιστα, ότι δεν αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Να θυμίσουμε ότι στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος είχε δώσει το σύνθημα για την εξόρμηση των στελεχών της παράταξης, τονίζοντας πως  η συνεδρίαση αυτή γίνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή, «στην αφετηρία της τελικής ευθείας προς τις καθοριστικές εκλογές του 2023».

Λίγο αργότερα, βέβαια, έσπευσε να διαψεύσει τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι για εκείνον «η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019».

«Μυρίζει εκλογές και δικαιολογημένα»

Αυτή τη φορά, ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια περιοδείας του στην Καλλιθέα το Σάββατο, είπε χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», προσθέτοντας: «Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός, αν και με αυτή του τη φράση αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιμένει στην απόφασή του να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, ενώ έχει κρούσει τον κώδωνα στα στελέχη εκείνα της κυβέρνησης, που έδιναν μέχρι και ημερομηνίες για πρόωρες κάλπες εδώ και καιρό.

Ωστόσο, η υπόθεση των υποκλοπών και η αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές με «σημαία» τις παρακολουθήσεις – και την ακρίβεια – καθιστώντας «ενορχηστρωτή» και κύριο υπεύθυνο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει οδηγήσει πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση αυτού του «τοξικού» πολιτικού κλίματος μόνο περαιτέρω φθορά θα προκαλέσει στο κυβερνών κόμμα.

Οι υποκλοπές και οι δημοσκοπήσεις

Γι’ αυτό και προτείνουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με διπλό στόχο: από τη μία, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων στην υπόθεση των υποκλοπών, που θα αμαυρώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και, από την άλλη, να εκμεταλλευθούν την συγκυρία των θετικών για τη ΝΔ δημοσκοπήσεων και να αιφνιδιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι τα δημοσκοπικά ευρύματα είναι με το μέρος του κ. Μητσοτάκη ως προς το θέμα των παρακολουθήσεων, αφού ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι εμπλέκεται προσωπικά, η βασική τους έγνοια είναι η ακρίβεια και όλα δείχνουν πως ουδόλως θα επηρεάσει τους περισσότερους πολίτες η υπόθεση των υποκλοπών όταν θια ρίχνουν τον «πολυπόθητο» φάκελο στην κάλπη.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να καρπώνονται την όποια – μικρή – δημοσκοπική μείωση στα ποσοστά της ΝΔ, αφού όλες οι μετρήσεις συντείνουν στο ότι ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των βασικών του προβλημάτων.

Και από την άλλη, τα κυβερνητικά στελέχη που εξακολουθούν να εισηγούνται πρόωρες εκλογές στον πρωθυπουργό, δεν παραλείπουν να του επισημάνουν ότι ο πρώτος μήνας του νέου έτους θα φέρει το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους οικονομικά ευάλωτους, θα έχει δρομολογήσει τις αυξήσεις στις συντάξεις, θα έχει θέσει σε εφαρμογή την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ θα έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η προοπτική, λοιπόν, να γίνουν εκλογές την Άνοιξη του 2023, όπως εκτιμούν, θα βρει τους πολίτες εξουθενωμένους από τον «βαρύ» χειμώνα της ενεργειακής ακρίβειας και των αυξημένων τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ – παρά το «καλάθι του νοικοκυριού», που δεν κρίνεται ως επαρκές, προς το παρόν, από τους πολίτες.

Κάλπες τον Ιανουάριο;

Για όλους αυτούς τους λόγους και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μην συζητά την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πολλά στελέχη, ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού κρίνουν πως ο ερχομός του 2023 θα φέρει και την συμπλήρωση 3,5 ετών διακυβέρνησης για τη ΝΔ, οπότε θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές ανά πάσα στιγμή, χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι, στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός δεν μιλά για εκλογές στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, στο τέλος της Άνοιξης, κάτι που αναζωπυρώνει περαιτέρω τα σχετικά σενάρια.

Ως εκ τούτου, όσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές εκτιμούν πως ο κατάλληλος χρόνος για την ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης είναι ακριβώς μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος Ιανουαρίου.

Ήδη, εξάλλου, «παίζουν» και οι πιθανές ημερομηνίες: 15 Ιανουαρίου, 22 ή 29 του μήνα, ενώ τυχόν δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αποφύγει την «χαλαρή ψήφο» και ζητά ισχυρή εντολή εξαρχής, με τη λογική τής πρώτης κάλπης «σαν τελικής».

Όπως είπε και στην Πάτρα, εξάλλου, «δεν βλέπω δύο εκλογές. Και δεν σκέφτομαι τη δεύτερη εκλογή αυτή τη στιγμή καθόλου. Εγώ σκέφτομαι τις εθνικές εκλογές».

Generated by Feedzy