Τσαβούσογλου: Η Τουρκία ενδέχεται να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες

Στη δήλωση πως η Τουρκία μπορεί να διορίσει πρέσβη στην Αίγυπτο τους επόμενους μήνες προχώρησε τη Δευτέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

#BREAKING Türkiye may appoint ambassador to Egypt in the coming months, Turkish foreign minister says pic.twitter.com/xwu5A5rHLt

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) November 28, 2022

Μετά τη χειραψία Ερντογάν – Σίσι στο περιθώριο του παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία προσπαθούν να οικοδομήσουν σχέσεις μετά από χρόνια εντάσεων των δύο χωρών, όπως δήλωσε και ο τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: Al Ahram: H Αίγυπτος απορρίπτει τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα

Η διαδικασία οικοδόμησης των σχέσεων θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο, δήλωσε ο Ερντογάν την Κυριακή.

Ειδικότερα ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε:

«Θα ανοίξει μια νέα εποχή, μετά τις εκλογές (στην Τουρκία). Φυσικά, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σίσι εδώ, του είπα επίσης ότι οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό είναι διαφορετικές από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών.

Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν άλλη ιστορία. Βέβαια, τα τελευταία 9 χρόνια είχαμε πρόβλημα. Φυσικά, εκείνο το βράδυ εμείς κάναμε αυτό το βήμα, ειδικά μετά από παρέμβαση του Εμίρη του Κατάρ, και πραγματοποιήσαμε μία περιεκτική συνάντηση με τον κ. Σίσι για μισή ώρα-45 λεπτά, αφού ξεπεράσαμε αυτό το ζήτημα (της επαφής).

Είπαμε ότι τώρα οι υπουργοί μας, σε χαμηλότερο επίπεδο, θα πρέπει να ξεκινήσουν ταξίδια και μετά να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε αυτές τις συνομιλίες. Το μόνο μας μέλημα -του είπαμε- είναι να επιλύσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση ανάμεσα σε εσάς και την Τουρκία, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Φυσικά, μιλήσαμε για διάφορα πράγματα.

Εξ’ όσων πληροφορήθηκα και έμαθα αργότερα, ήταν πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνάντηση και εμείς το ίδιο».

Generated by Feedzy