Σεισμοί στην Εύβοια: Τι λένε Παπαδόπουλος – Λέκκας για το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην Εύβοια

Για την εκτίμηση τους σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια μετά τα 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την ευρύτερη περιοχή το πρωί καθώς και για το αν ήταν ο κύριος σεισμός, μίλησαν στο in οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Ευθύμιος Λέκκας.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί και ήταν επιφανειακή με εστιακό βάθος στα 13χλμ, έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική.

Οι σεισμολόγοι κάνουν τις πρώτες του εκτιμήσεις για το μπαράζ μετασεισμών αλλά και των σεισμικών δονήσεων που είχαν ξεκινήσει στην περιοχή ήδη από τον Οκτώβριο με μικρότερα μεγέθη.

Διαβάστε επίσης: «Μπαράζ» δονήσεων μετά τα 4,7 Ρίχτερ – Αισθητοί στην Αττική

«Ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο 10χλμ βορειοδυτικά των Νέων Στύρων στην Εύβοια έγινε αισθητός και στην Αττική ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με μεγαλύτερο τα 4,3 Ρίχτερ» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται.

Η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο

Εκείνο που είναι σημαντικό, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο με μικρά μεγέθη (ο μεγαλύτερος χθες, με 3,3 Ρίχτερ).

«Συμπεραίνουμε ότι ο σεισμός «προαναγγέλθηκε» από μία σειρά προσεισμών το τελευταίο δίμηνο δίμηνο.

Για τον λόγο αυτό, στην αξιολόγηση που θα κάνουν οι επιστήμονες θα πρέπει να λάβουν υπόψη όχι μόνο τους σημερινούς σεισμούς αλλά και αυτούς που προηγήθηκαν το προηγούμενο δίμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν γνωρίζουν αν ήταν ο κύριος σεισμός

Στο ερώτημα πάντως αν ήταν κύριος σεισμός, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο όμως όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντηθεί.

«Είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι ήδη έχουμε αρκετούς μετασεισμούς αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος».

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει γνωστό ρήγμα στην περιοχή ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν.

«Το χαμηλό ιστορικό δεν είναι απόλυτη εγγύηση ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» πρόσθεσε.

Η εκτίμηση Λέκκα

Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι λίγο πριν και λίγο μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκαν πάνω από 10 μικρότερες σεισμικές δονήσεις.

Σημείωσε ότι πρόκειται για μία περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα ενώ όπως είπε στην Αθήνα έγινε έντονα αισθητός γιατί έχουμε να κάνουμε με την κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας.

Αναφορικά με το αν ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Λέκκας συνέστησε να κάνουμε υπομονή για δύο περίπου 24ωρα μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Αναφορές για μικρές ρωγμές σε παλιά σπίτια

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, δήλωσε σχετικά: «Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ αισθητός. Δεν έχουν αναφερθεί, ευτυχώς, ζημιές. Μιλάμε με τους αντιδημάρχους και προς το παρόν δεν έχουμε κάτι. Στις 5:00 είχε γίνει ένας προσεισμός γύρω στα 3 Ρίχτερ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, Χρήστος Τρανός, έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 για μικρές ρωγμές σε σπίτια, χωρίς βέβαια η κατάσταση να εμπνέει μεγάλη ανησυχία.

Generated by Feedzy