Σεισμός στην Εύβοια: Το ρήγμα που προβληματίζει τους ειδικούς

Για ισχυρή σεισμική δόνηση με έντονη ακολουθία κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι μετά τις αλλεπάλληλες δονήσεις στην Εύβοια, ενώ ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής.

«Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου» δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής στην ιστοσελίδα evima.gr.

Διαβάστε επίσης: Σεισμοί στην Εύβοια: Τι λένε Παπαδόπουλος – Λέκκας για το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην Εύβοια

Το ρήγμα που προβληματίζει

Στο ερώτημα αν ήταν κύριος σεισμός, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο in, υπογράμμισε ότι είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντηθεί.

«Είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι ήδη έχουμε αρκετούς μετασεισμούς αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος».

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ρήγμα στην περιοχή, ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. «Το χαμηλό ιστορικό δεν είναι απόλυτη εγγύηση ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι πρόκειται για μία περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα ενώ, όπως είπε, στην Αθήνα έγινε έντονα αισθητός γιατί έχουμε να κάνουμε με την κατευθυντικότητα της σεισμικής ενέργειας.

Μπαράζ μετασεισμών

Υπενθυμίζεται πως σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Εύβοιας, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αττική. Ακολούθησαν, σχεδόν μια ώρα αργότερα νέες δονήσεις (στην ίδια περιοχή) μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί δύο μικρότερες 3,2 και 2,2 βαθμών.

Το επίκεντρό του πρώτου σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή, 5 χιλιόμετρα ανοιχτά από τους Ζάρακες Εύβοιας, κοντά στον Αλμυροπόταμο, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Το εστιακό του βάθος ήταν 13,3 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός είχε επίκεντρο 8 χλμ ΝΑ από τους Ζάρακες με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Generated by Feedzy