Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Τσιανγκ Ζεμίν

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ΚίναςΤσιανγκ Ζεμίν.

Ο πρώην ηγέτης της Κίνας, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: «Καζάνι που βράζει» η Κίνα – Τανκς στους δρόμους ξυπνούν μνήμες Τιεν Αν Μεν

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι πέθανε λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κινεζικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών ο οποίος προήδρευσε σε μια εποχή όπου η Κίνα σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη.

Jiang Zemin passed away due to leukemia and multiple organ failure in Shanghai at 12:13 p.m. on Nov. 30, 2022, at the age of 96, it was announced on Wednesday

— China Xinhua News (@XHNews) November 30, 2022

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Ο Τσιανγκ Ζεμίν γεννήθηκε 17 Αυγούστου 1926 και διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας από το 1989 έως το 2002, πρόεδρος της Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το 1993 ως το 2003 και πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από το 1989 ως το 2004.

Θεωρείται αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα, καθώς κατά τα χρόνια της προεδρίας του φέρεται να εξουδετέρωσε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες και όσων τάσσονταν εναντίον του.

Είχε, επίσης, κατηγορηθεί για εισβολή στο Θιβέτ, κάτι το οποίο ο ίδιος το διέψευσε.

Ο θάνατός του και οι τελετές μνήμης που θα ακολουθήσουν έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή στην Κίνα, όπου το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει κύμα διαμαρτυριών για την πολιτική του απέναντι στην πανδημία.

Generated by Feedzy