Οταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα έσφιξε το χέρι ασθενούς με HIV

Τον Απρίλιο του 1987, η πριγκίπισσα Νταϊάνα εγκαινίασε στο νοσοκομείο Middlesex του Λονδίνου την πρώτη ειδικά κατασκευασμένη μονάδα HIV/Aids του Ηνωμένου Βασιλείου που φρόντιζε αποκλειστικά ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Μπροστά στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έσφιξε το χέρι ενός άνδρα που έπασχε από την ασθένεια.

Το έκανε χωρίς γάντια, αμφισβητώντας δημόσια την αντίληψη ότι ο HIV/Aids μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με την αφή.

Έδειξε με μια μόνο χειρονομία ότι πρόκειται για μια πάθηση που χρειάζεται συμπόνια και κατανόηση και όχι φόβο και άγνοια.

Διαβάστε επίσης: Πότε και πώς η κόκκινη κορδέλα έγινε σύμβολο κατά του Aids

Ο Τζον Ο’Ρίλι ήταν νοσηλευτής στον θάλαμο την εποχή της επίσκεψης της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Μίλησε στο Witness για μια στιγμή ορόσημο στον αγώνα κατά του HIV/Aids.

Δείτε το βίντεο:

Και να που έφτασε η στιγμή αυτή στο TikTok

Ένα βίντεο που δείχνει την ιστορική πράξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα να κάνει χειραψία με έναν ασθενή με HIV/AIDS, ενώ το στίγμα γύρω από τον ιό ήταν τεράστιο και ανεξερεύνητο τη δεκαετία του 1980, έχει γίνει, πλέον, viral στο TikTok.

Το βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 450.000 προβολές στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει ένα παράδειγμα της σημαντικής κληρονομιάς της Νταϊάνα που ανοίγει δρόμους και απασχολεί τις νεότερες γενιές, οι οποίες γεννήθηκαν μετά το θάνατο της, το 1997.

@1ladyydianawales The people’s princess #princessdiana #fyp #viral ♬ original sound – Lady Diana

Ο κόσμος την αγαπούσε και την αγαπά

Σε μια έρευνα που διεξήχθη τον Μάιο του 2022 από την YouGov, η Νταϊάνα αποκαλύφθηκε ότι ήταν η πιο ευνοημένη της βασιλικής οικογένειας από τους Αμερικανούς, με το 66% να δηλώνει ότι είχε «πολύ θετική» ή «κάπως θετική» γνώμη γι’ αυτήν. Αυτό ξεπέρασε ακόμη και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία έλαβε το ποσοστό του 63% στις ίδιες κατηγορίες.

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2021 που δημοσίευσε η Statista δείχνουν ότι το 25% των χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ είναι ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών, ενώ το 49% των χρηστών είναι κάτω των 30 ετών.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Η λανθασμένη πεποίθηση

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του HIV/AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγνώστηκε το 1981 και έφερε το ίδιο στίγμα που είχε και στις ΗΠΑ, με πολλούς ασθενείς να εξοστρακίζονται, συμβάλλοντας στον ηθικό πανικό και το φόβο που σχετιζόταν με τον ιό.

Αναπτύχθηκε επίσης η λανθασμένη πεποίθηση ότι ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αγγίγματος, αν και αυτό αποδείχθηκε αβάσιμο από τους επαγγελματίες της ιατρικής.

Από τότε που βρέθηκε στη βασιλική οικογένεια, με τον γάμο της το 1981, η Νταϊάνα είχε εντοπίσει τομείς φιλανθρωπικού έργου που δεν είχαν προηγουμένως βρεθεί στο επίκεντρο των προηγούμενων ανησυχιών των πριγκιπισσών, όπως αυτοί που σχετίζονταν με τους άστεγους και τον εθισμό.

Η επίσκεψη στο νοσοκομείο Middlesex ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την εποχή, καθώς αποτέλεσε ένα πρώιμο παράδειγμα της χρήσης της φήμης που συνδέεται με τον βασιλικό της τίτλο για να προωθήσει διεθνώς έναν σκοπό για τον οποίο ήταν παθιασμένη.

Ένα δημοσίευμα της Daily Mirror την επομένη της επίσκεψης της πριγκίπισσας στο νοσοκομείο, με τίτλο «Di’s Hand of Hope» (Το χέρι της ελπίδας της Di), αποκάλυψε ότι η ίδια είχε ζητήσει προσωπικά να τραβηχτεί μια φωτογραφία που την έδειχνε να σφίγγει το χέρι ενός ασθενούς χωρίς να φοράει γάντια για να δείξει στους ανθρώπους ότι ήταν ασφαλές να το κάνουν.

Πολλοί από εκείνους που νοσηλεύονταν στον θάλαμο για ασθένειες που σχετίζονται με τον ιό HIV/AIDS αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν, επειδή λόγω του επιζήμιου στίγματος φοβόντουσαν ότι θα τους αναγνώριζαν.

Την ημέρα της επίσκεψης ένας άνδρας συμφώνησε να λάβει μέρος στη φωτογράφηση με τον όρο να μην φαίνεται το πρόσωπό του. Ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε τότε στην Daily Mirror: «Οι υπόλοιποι ασθενείς ήταν ανένδοτοι ότι δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, αλλά αυτός ο άνδρας συμφώνησε ότι μπορεί να έκανε κάτι καλό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα πλαϊνό δωμάτιο με έναν μόνο φωτογράφο, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να τον αναγνωρίσει κανείς».

Photo: YouTube

Generated by Feedzy