Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Τι αναφέρει η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Αθήνα τις προκλήσεις της Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα, ενώ σήμερα ήρθε στο προσκήνιο η επιστολή που έστειλε η χώρα μας προς τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη υπογραμμίζει στην επιστολή της ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο και καλεί τη Λιβύη και την Τουρκία να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να απέχουν από κάθε κίνηση που μπορεί να παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στην επιστολή της κ. Θεοφίλη – όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» – η οποία επιδόθηκε στον κ. Γκουτέρες στις 17 Νοεμβρίου, σημειώνεται ότι η Ελλάδα προφανώς απορρίπτει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και περιγράφεται ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Διαβάστε επίσης: Νέο μπαράζ προκλήσεων και fake news από την Άγκυρα 

Η κ. Θεοφίλη υπενθυμίζει μάλιστα τα εξαρχής αυτοδίκαια δικαιώματα (ipso facto και ab initio) της Ελλάδας στην περιοχή, όπως αυτά βασίζονται, μεταξύ άλλων και στη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δικαιούται να προχωρά σε συμφωνίες

Υπογραμμίζει επιπλέον, ότι και το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον Οδικό Χάρτη του 2020 για την επίλυση της λιβυκής σύγκρουσης, σύμφωνα με τον οποίο η εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους θα πρέπει να διεξάγεται «με τρόπο που θα διατηρεί τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και σε συμφωνία με τους κανόνες της καλής γειτονίας και αμοιβαίων συμφερόντων».

Με βάση αυτή τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, αλλά και το προηγούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας, αναφέρει στην επιστολή ότι «μια συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων εμπίπτει ξεκάθαρα εντός του πλαισίου των συμφωνιών των οποίων η εκτελεστική αρχή αποκλείεται από την ολοκλήρωσή τους».

Με απλά λόγια η Ελλάδα γνωστοποιεί στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι η τρέχουσα κυβέρνηση της Τρίπολης απλούστατα δεν δικαιούται να προχωράει σε οποιαδήποτε συμφωνία δεσμεύει τις επόμενες, δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις οι οποίες με βάση το διεθνές δίκαιο είναι οι μοναδικές που έχουν τέτοιες δικαιοδοσίες.

Τα μηνύματα της Αθήνας με τη νέα Navtex

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα ήταν ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά την έκδοση της νέας Navtex, για την επέκταση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης.

Η οδηγία αφορούσε το αίτημα της ExxonMobil για επέκταση των ερευνών, το οποίο και ερμηνεύεται ως ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της εταιρείας να προχωρήσει σε επίσπευση των ερευνών.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Τούρκοι «δεν μπορούν να έρθουν νύχτα» στο Αιγαίο

Ωστόσο οι έρευνες νότια νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου έχουν και γεωπολιτικό αποτύπωμα. Δεδομένου δε και του διπλωματικού πόκερ που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις της απέναντι στην Αθήνα χρησιμοποιώντας και τη Λιβύη στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επέλεξε η νέα navtex να είναι στο όριο της μέσης γραμμής ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, είναι ένα σαφές μήνυμα των προθέσεων της και προς την Τρίπολη. Δηλαδή, εκπέμπει ένα διπλό μήνυμα, τόσο συνεννόησης όσο και τήρησης του διεθνούς δικαίου.

«Χαστούκι» στον Ερντογάν και από το Κάιρο

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε νέο «χαστούκι» για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αυτή τη φορά από την Αίγυπτο.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Al Ahram, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η Αίγυπτος έχει απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο που το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων».

Generated by Feedzy