Στη δημοσιότητα ηχογραφημένη συνομιλία του δολοφονημένου Αλ Ζαουάχρι

Η Αλ Κάιντα έδωσε στη δημοσιότητα μια 35λεπτη ηχογράφηση στην οποία η τρομοκρατική οργάνωση ισχυρίζεται ότι μιλάει ο αρχηγός της, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αμερικανική επιχείρηση τον περασμένο Αύγουστο, ανέφερε η ομάδα SITE που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των τζιχαντιστικών οργανώσεων στο διαδίκτυο.

Η ηχογράφηση δεν φέρει ημερομηνία και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δεν δείχνει ξεκάθαρα το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να έχει γίνει. Ο Ζαουάχρι σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Αφγανιστάν, κάτι που θεωρείται το σοβαρότερο πλήγμα για την οργάνωση μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011 στο Πακιστάν.

Αμοιβή προσφέρουν οι ΗΠΑ για τον νέο διάδοχο

Ο Ζαουάχρι κρυβόταν επί χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ήταν το αποτέλεσμα της «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς των υπηρεσιών αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών, ανέφερε τότε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Αλ Κάιντα δεν έχει ορίσει ακόμα τον διάδοχό του. Φαίνεται όμως ότι κυριότερος διεκδικητής της ηγεσίας της είναι ο Σαΐφ αλ Άντελ, ένας μυστηριώδης, πρώην αξιωματικός των αιγυπτιακών ειδικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ύψους έως 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Generated by Feedzy