Τα λαϊκά δικαστήρια αποτελούν παρελθόν, λένε οι δικηγόροι του σωματέμπορου αστυνομικού

Σκηνές πανικού επικράτησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά την ανακοίνωση της ποινής του αστυνομικού για την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη.

Το δικαστήριο επέβαλε στον 40χρονο αστυνομικό ποινή κάθειρξης 5,5 έτη κατά συγχώνευση με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης και αφέθηκε ελεύθερος.

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά

Αρχικά, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ο αστυνομικός είναι αθώος, απόφαση που αφορούσε ωστόσο τη δεύτερη καταγγελία που υπήρχε γι’ αυτόν από μία 25χρονη με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο. Οι δικηγόροι του αστυνομικού τονίζουν πως «οι εισαγγελείς και οι δικαστές δεν πρέπει να εκβιάζονται», πως τα λαϊκά δικαστήρια αποτελούν παρελθόν και επιτίθενται στα κόμματα, μιλώντας για θεσμική εκτροπή.

Με το αρχικό άκουσμα της αθώωσης του 40χρονου αστυνομικού για την 25χρονη, επικράτησε μεγάλη ένταση και ακούστηκαν αποδοκιμασίες προς το δικαστήριο, στο οποίο επιτέθηκαν φραστικά οι παρευρισκόμενοι.

Χρειάστηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ εντός του δικαστηρίου και μάλιστα οι δικαστές έφυγαν άρον άρον, την ώρα που οι αστυνομικοί έβγαζαν τους διαμαρτυρόμενους εκτός αίθουσας.

Οι δικηγόροι του αστυνομικού εξέδωσαν ανακοίνωση «προκειμένου να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις εικόνες ντροπής στην αίθουσα του Δικαστηρίου».

Δακρυγόνα μέσα στο δικαστήριο.#trafficking_ilioupoli pic.twitter.com/RkPXXVTuUD

— Danai Maragoudaki (@d_maragoudaki) December 23, 2022

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του μικρού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Ηλιούπολης.

» Αναγκαζόμαστε να εκδώσουμε το σχετικό δελτίο τύπου προκειμένου να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις εικόνες ντροπής στην αίθουσα του Δικαστηρίου και τα επεισόδια που προκάλεσε το συγκεντρωθεν αλαλάζον πλήθος κατά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου.
» Η διαδικασία έκδοσης της απόφασης διεκόπη από ύβρεις, φωνές, απειλές και χειροδικίες. Έπρεπε να επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις εντός Δικαστικού Μεγάρου προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Παρέλκει να αναφέρουμε ότι αυτό δεν αρμόζει σε κράτος Δικαίου.

» Δυστυχώς το Δικαστήριο ανέχθηκε σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας να ακούγονται συνθήματα, ύβρεις, προπηλακισμοί κατηγορουμένων, των οικογενειών τους αλλά και των συνηγόρων υπερασπίσεως. Είδαμε τις επωνυμίες των δικηγορικών μας γραφείων σε τρικάκια…

» Οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές δεν πρέπει να εκβιάζονται. Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Η απονομή της Δικαιοσύνης είναι μια ιερή διαδικασία όπου δεν χωρούν ιδεοληψίες.

» Για τους νοσταλγούς των λαϊκών Δικαστηρίων αναφέρουμε ότι ευτυχώς αποτελούν παρελθόν

» Εκφράζουμε την θλίψη μας για εκείνους τους κομματικούς μηχανισμούς που ενόψει εκλογών και με προφανή στόχευση την άγρα ψήφου εξέδωσαν ανακοινώσεις  προτρέποντας το δικαστήριο να καταδικάσει τον εντολέα μας(!).

» Η πρωτοφανής θεσμική αυτή εκτροπή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Δεν έχει δικαίωμα οιοδήποτε πολιτικό κόμμα να εκφράζει άποψη για μια διαδικασία που δεν γνωρίζει και που διεξάγεται σε δημόσια συνεδρίαση.

» Τους υπενθυμίζουμε ότι στην χώρα μας ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για οιονδήποτε κατηγορούμενο μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του νομίμως. Όφειλαν να γνωρίζουν την θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Ψιλά γράμματα δυστυχώς…

» Ο εντολέας μας κρίθηκε αθώος για τις επτά από τις οκτώ συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε και καταδικάστηκε με οριακή πλειοψηφία (ψήφοι 4 έναντι 3 και με αθωωτική Εισαγγελική πρόταση απολύτως τεκμηριωμένη). Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι συντρέχει στο πρόσωπο του η ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την φερόμενη πράξη του και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

» Μετά ταύτα χορήγησε αναστάλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε και έχει το δικαίωμα να είναι ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της κατηγορίας σε δεύτερο βαθμό.

» Είμαστε βέβαιοι ότι στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης δεν θα επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες που ουσιαστικά “επέβαλαν” το αποτέλεσμα της οριακής καταδίκης που περιέρχεται σε προφανή αναντιστοιχία με το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Γκαβέλας

Βάσω Πανταζή»

Generated by Feedzy